Kwart cafés België negeert rookverbod

In een kwart van de cafés in België wordt ondanks het in 2011 ingevoerde algehele rookverbod nog steeds gerookt. De overheid heeft er nu genoeg van en kondigt keiharde maatregelen aan.

 “Ondanks alle campagnes blijft een kwart van de ondernemers de regels hardleers aan hun laars lappen”, aldus een woordvoerder van de Federale Dienst voor de Volksgezondheid. “Dat is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Vandaar dat we besloten hebben de boetes drastisch te verhogen en over te gaan op tijdelijke sluiting van cafés bij herhaalde overtreding. We hebben gemerkt dat het voor veel horecabedrijven financieel interessanter is de boetes te betalen dan het rookverbod na te leven. Dat tijdperk is met ingang van heden definitief afgelopen. Daarmee maken we meteen een einde aan het concurrentievoordeel ten opzichte van hun collega’s die zich wel keurig aan het rookverbod houden.”

De boetes in België beginnen nu bij zesduizend euro; bij een tweede overtreding krijgt de ondernemer het dubbele bedrag in rekening gebracht. Hardnekkige overtreders lopen bovendien het risico dat hun zaak voor een periode van zes maanden wordt gesloten.

In Nederland wordt het algehele rookverbod per 1 oktober aanstaande van kracht. Ook in de naar schatting tweeduizend kleine cafés zonder personeel waar nu nog wel gerookt mag worden, moeten de asbakken dan definitief van tafel. Net als in België lijkt nu al lang niet iedere horecaondernemer zich daar zomaar bij neer te leggen.

Café de Kachel

Gerhard Sannes van het Groningse café De Kachel in ieder geval niet: “Hier blijft ook per 1 oktober sowieso gewoon gerookt worden. Zodra we de eerste boete krijgen, gaan we procederen en begint het hele spel opnieuw. Geloof me; onze advocaten staan al te trappelen. We hebben tenslotte niet voor niets geïnvesteerd in een revolutionair luchtreinigingsysteem. De lucht in ons café is schoner dan buiten. Niemand heeft hier dan ook last van de rook”, aldus Sannes, zelf overigens overtuigd niet-roker.

Sannes haalde met zijn eerdere verzet tegen het rookverbod de internationale pers. Na een jarenlange juridische strijd trok hij uiteindelijk aan het langste eind en hoefde hij de boetes niet te betalen. Sannes: “In de Kachel verdwijnen de asbakken pas definitief van tafel wanneer er sprake is van een totaal tabaksverbod in Nederland. En geen dag eerder!”