SABMiller succesvol met cassavebier

Biergigant SABMiller heeft de productie van zijn bieren in Afrika aanzienlijk duurzamer en goedkoper gemaakt door tijdens het brouwproces gebruik te maken van het lokale ingrediënt cassave.

SABMiller, met vooraanstaande merken in portefeuille als Pilsner Urquell, Peroni, Miller en Grolsch één van de grootste brouwerijconcerns ter wereld, is op het Afrikaanse continent actief met maar liefst 46 lokale merken. Jaarlijks investeert het concern gemiddeld zo’n 400 miljoen dollar in deze enorme groeimarkt. Grootste probleem voor de van oorsprong Zuid-Afrikaanse brouwerij is dat gerst in Afrika lang niet altijd beschikbaar is. Bovendien drijft de import van ingrediënten de prijs van het biertje te ver op.

Impala

Drie jaar terug lanceerde SABMiller daarom in Mozambique het eerste bier dat gebrouwen wordt uit cassave: Impala. Omdat het lokale en zetmeelrijke knolgewas binnen vierentwintig uur na de oogst begint te rotten, investeerde het concern fors in mobiele machinerie, zodat het gewas bij de verbouwers verwerkt kan worden.

Ondanks die investeringen is het cassavebier goedkoper te produceren dan bieren met geïmporteerde ingrediënten. Bijkomend voordeel is dat inmiddels zo’n vijftienhonderd Mozambikaanse kleine boeren dankzij SABMiller een aardig inkomen aan de cassaveteelt overhouden. Inmiddels heeft het concern met Eagle in Ghana dan ook een tweede cassavebier op de markt gebracht.

Ook uit economisch oogpunt is dat allerminst verwonderlijk. Doordat cassave een lokaal ingrediënt is, profiteert SABMiller tenslotte volop van een lagere accijns en kan het concern het bier relatief goedkoop in de markt zetten. Gevolg is dat steeds meer Afrikanen zich op z’n tijd een biertje kunnen veroorloven en daar inmiddels gretig gebruik van maken.