Prima eten bij Brasserie Zypendaal

Brasserie Zypendaal, gevestigd in het pand dat dertig jaar lang onderdak bood aan restaurant Trianon van good old Cootje en Theo Smeltink, heeft zich in korte tijd ontpopt tot een culinaire aanwinst van de bovenste plank.

Tijdens de verbouwing van het enigszins gedateerde Trianon naar de eigentijdse Brasserie Zypendaal beloofde het kersverse eigenaarkoppel  Bart Bloemendal en Esther den Iseger een laagdrempelige zaak te creëren waarin eersteklas maaltijden centraal zouden staan. Die belofte komt het jonge stel inmiddels meer dan waar: op deze prachtige locatie tegenover het Sonsbeekpark worden perfect bereide gerechten geserveerd die voor bijzonder vriendelijke prijzen op de kaart prijken: voor het duurste hoofdgerecht wordt € 22,50 in rekening gebracht, terwijl de voor- en nagerechten keurig onder het tientje blijven.

De legendarische appeltaart is de enige erfenis van Cootje en Theo: Bart en Esther kregen het geheime recept van het eminente echtpaar cadeau. Voor de rest doet Brasserie Zypendaal in geen enkel opzicht meer aan Trianon denken. Als voorgerecht staat weliswaar nog steeds de vrijwel overal uitgestorven huzarensalade op de kaart, maar de eigentijdse en bijzonder verrassende bereiding van chef-kok Michel van Vlaanderen (voorheen restaurant De Kantine, Oosterbeek) doet de herinnering aan het klassieke gerecht zoals Theo Smeltink dat bereidde op slag vervagen.

Mooie wijnen

Bart loopt inmiddels al weer een jaartje of achttien mee in de horeca en was in die periode onder andere actief als afwashulp bij The Hunting Lodge, barkeeper bij Wampie, kelner bij Artemis en bedrijfsleider bij Bistro Piaf en Humphreys. Tijdens die omzwervingen door de Arnhemse horeca bouwde hij, naast een gedegen drankenkennis, een grote voorliefde op voor mooie bieren, wijnen, aperitieven en digestieven.

Ook daar trekken de gasten van Brasserie Zypendaal nu ten volle profijt van: zo is het onvolprezen Brand Bier er het huismerk en eveneens vertegenwoordigd met Zwaar Blond van de tap, vermeldt de overzichtelijke wijnkaart louter vriendelijke geprijsde wijnen van goeden huize en kunnen de liefhebbers van gin er een keuze maken uit de topmerken Bombay Sapphire en Hendrick’s.

Brasserie Zypendaal, uitgerust met een prachtig terras met zicht op het Sonsbeekpark, is vooralsnog op maandag en dinsdag gesloten. Op woensdag en donderdag wordt er om 17.00 uur geopend; op vrijdag om 16.00 uur. Zaterdag en zondag wordt er tevens lunch gedraaid en openen de deuren om 11.00 uur.