Duits bierkartel al 20 jaar actief

Duitse brouwers vormen reeds twintig jaar een bierkartel. Er zijn langer en op veel grotere schaal dan tot op heden werd aangenomen prijsafspraken gemaakt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Bundeskartellamt.

Het onderzoek van de kartelpolitie spitste zich in eerste instantie toe op vermeende prijsafspraken onder de grootste Duitse brouwers in 2006 en 2008, maar de onderzoekers beginnen gaandeweg tot de conclusie te komen dat de brouwers al minstens twintig jaar onderlinge prijsafspraken maken. De onderzoekers richten hun pijlen met name op twaalf multinationals die samen goed zijn voor 24 premiummerken als Warsteiner, Krombacher, Erdinger, Bitburger en Veltins. De prijzen voor deze bieren zouden in de loop der jaren na onderlinge afspraken keer op keer tegelijkertijd verhoogd zijn. Daarop staan in Duitsland boetes van honderd miljoen euro en meer.

Behalve de Duitse brouwers worden ook internationale partijen als Carlsberg en ABInBev verdacht van deelname aan het bierkartel. ABInBev maakt gebruik van een kroongetuigenregeling en hoopt op die manier de dans te ontspringen.