Prijzen kop koffie lopen flink uiteen

De prijs voor een kop koffie in de vaderlandse horeca varieert sterk. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste cappuccino bedraagt bijvoorbeeld maar liefst € 1,50. Dit blijkt uit een inventarisatie van Misset Horeca naar aanleiding van de presentatie van de Koffie Top 100.

Bij Bar Boon in Hilversum, nummer 13 op de lijst, hoef je voor een overheerlijke espresso slechts € 1,80 af te rekenen, terwijl de duurste espresso op drie euro komt. Deze prijs wordt door meerdere bedrijven uit de Top 100 gehanteerd, onder andere bij The Penthouse in Den Haag, waar ook voor de koffie en cappuccino drie euro in rekening wordt gebracht. De goedkoopste cappuccino kost twee euro, onder andere bij Halewijn uit Amersfoort (nummer 4), terwijl meerdere bedrijven maar liefst € 3,50 voor een cappuccino vragen. De gemiddelde prijs ligt rond de € 2,50.

De prijzen voor een reguliere kop koffie variëren van € 1,80 tot € 3,00. De meest gehanteerde prijs is € 2,10, maar bij Librije’s Hotel in Zwolle (nummer 35) vragen ze zonder blikken of blozen € 3,00 voor een alledaags kopje koffie.

Bij de vergelijking werd de Sky Lounge Bar van het Double Tree by Hilton Hilton in Amsterdam buiten beschouwing gelaten. In deze op de elfde etage van het nieuwe hotel bij het Centraal Station gevestigde bar wordt voor koffie, espresso en cappuccino € 6,25 in rekening gebracht, maar daar staat tegenover dat het tweede kopje koffie van ’t huis is.

Volgens de jury wordt bij de Koffie Salon aan de Utrechtsestraat in Amsterdam de beste koffie van Nederland geserveerd. Stadscafé-restaurant ’t Feithhuis in Groningen eindigde op de tweede plaats. De derde plek wordt ingenomen door grand café Van Bleiswijk in Enkhuizen.