Belgisch frietkot cultureel erfgoed

Het in België alom aanwezige frietkot is in Vlaanderen erkend als cultureel erfgoed. Dat maakte de Vlaamse minister van Cultuur afgelopen vrijdag bekend.

“Met dit label stellen we een belangrijke traditie veilig”, aldus minister Joke Schauvliege. De beroepsvereniging van Belgische frituristen is blij met de erkenning. “De zogenaamde frietkotcultuur draait niet alleen om het ambacht van friet bakken”, aldus een woordvoerder, “maar om de complete frietbeleving. In België is iedereen het er over eens: zonder frietkot kunnen we niet leven. Frietjes halen bij het frietkot is een levende traditie die nostalgie, genot en geborgenheid oproept.”

Voor de Belgische frietbakkers is de Vlaamse erkenning slechts een eerste stap in de goede richting. Nu deze buit binnen is, vragen nu ook om erkenning in Wallonië en het Duitstalige gedeelte van België. Uiteindelijk doel is om op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te belanden. “Dan pas hebben de Belgische frietjes pas echt de erkenning die ze verdienen”, aldus de woordvoerder van het overkoepelend orgaan van Belgische frietbakkers. “Frietjes van het frietkot zijn niet alleen een onweerstaanbare lekkernij, maar vooral ook een unieke culturele rijkdom.”