Nederlandse invasie in horeca Elten

De horeca in het Duitse grensplaatsje Elten krijgt een duidelijk Nederlands accent. Freek Span en Yvonne Barendsen openen er 1 mei aanstaande hun Wirtshaus Elten, terwijl de Didamse horecafamilie Gesthuizen Waldhotel Hoch-Elten heeft overgenomen.

In het pand aan de Klosterstrasse 2, dat voorheen onderdak bood aan een fietsenspeciaalzaak, openen Freek Span en Yvonne Barendsen 1 mei aanstaande hun Wirtshaus Elten, een eigentijds horecabedrijf dat zeven dagen per week vanaf 10.00 uur geopend is voor ontbijt, lunch en diner. Gasten kunnen er ook terecht voor een kop koffie met gebak, een vers getapt biertje of een goed glas wijn. Bij mooi weer kan daar ook buiten volop van worden genoten: voor het pand verrijst een riant terras.

Internationale keuken

Het Nederlandse stel, dat al acht jaar in Elten woont, hoopt met hun voor de grensplaats vernieuwend concept een verrijking voor de Eltener horeca te vormen. Freek Span: “Elten is natuurlijk relatief goed bedeeld met prima horecabedrijven. Wij hebben daarom bewust gekozen voor een formule die er nog niet was. Zo wordt Wirtshaus Elten een combinatie van grand café en restaurant met een modern, maar lekker warm interieur en een internationale keuken. Natuurlijk komen er hamburgers en schnitzels op de regelmatig wisselende kaart, maar we serveren bijvoorbeeld ook Aziatische gerechten en Nederlandse specialiteiten.”

Freek Span is al vijfentwintig jaar actief in de horeca, waarvan de laatste veertien jaar als zelfstandig ondernemer in onder andere grand café De Bank in Doetinchem en de Arnhemse restaurants Brasserie De Boerderij en Villa Velperweg. Zijn partner Yvonne Barendsen kan eveneens bogen op jarenlange horeca-ervaring.

Waldhotel Hoch-Elten

Ook het al jaren lang leegstaande Waldhotel op de Elterberg is nu in Nederlandse handen. De Didamse horecafamilie Gesthuizen, bekend als eigenaars van onder andere partycentrum Plok in Oud-Dijk, Jan & Jan in Didam en Steak’m in Nieuw-Dijk, tekende onlangs het koopcontract en hoopt het in de loop der jaren zwaar vervallen hotel over anderhalf jaar te heropenen.

Frank Gesthuizen: “Wat we voor ogen hebben, is een hotel met vijftien kamers. Daarnaast denken we aan accommodatie voor groepen, een restaurant en één of meerdere zalen voor vergaderingen, feesten en partijen. Vanzelfsprekend wordt ook het terras met het mooiste uitzicht van de hele regio weer in ere hersteld. We hopen een plek te creëren waar zowel Duitsers als Nederlanders zich thuis voelen. Niet al te chique, maar gewoon goed. Net zoals dat bij onze andere bedrijven het geval is.”

De Nederlandse belangstelling voor de horeca in Elten is bepaald niet vreemd. Dankzij het compleet doorgeslagen Nederlandse accijnsbeleid is het in het toeristische grensplaatsje drukker dan ooit. Nederlanders komen er tanken, doen er hun boodschappen en houden vervolgens genoeg geld over om gezellig in de gastvrije Eltener horeca neer te strijken.